autumnbucket list

autumnbucket list

wtorek, 14 października 2025

chleb tak, ciasto nie

 

Chyba się nie nauczyłam, bo wyszedł mi totalny zakalec.


Obawiam się, że te ciężkie ciasta, dyniowe, jogurtowe i te pe powinny być pieczone z równomiernym nagrzewem z dołu i z góry, a nie w starym gazowym piekarniku, gdzie grzeje głównie z prawego tylnego kąta :P. 



Nieretuszowane. Gawron siedzi na tle autentycznej jesiennej tęczy:




:)))

Poza tym mama dalej ma grypę, ja już szykuję się do jutrzejszej roboty, zaległości ogólne nadrobione nie zostały. 

A w karmniku takie oto straszydła:

3 komentarze:

  1. Chleb mnie zawsze zadziwia, że to takie nic wymieszane i pyszności wychodzą. Muszę spróbować z dynią. Orkiszowy.

    Ciasto jogurtowe w zwykłym czyli gazowym piekarniku mi zawsze wychodziło, dyniowego nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam podobne doświadczenia z chlebkiem bananowym. Też niestety wychodzi zakalcowato.

    OdpowiedzUsuń
  3. No u mnie jogurtowe też klapie, chyba wszystkie takie ciężkie i mokre w moim piekarniku zakalcują. Dlatego mam opracowaną metodę poprzerabiania zakalców na pyszne ciasteczka :).

    OdpowiedzUsuń

Uprzejmie proszę jakoś podpisywać komentarze. Istnieje ryzyko, że niepodpisane komentarze będę konsekwentnie ignorować.