autumnbucket list

autumnbucket list

wtorek, 7 października 2025

po hamerykansku

 


wzięłam na tapetę amerykańskie applepaje i wyszło mi takie coś:







Już daję: :)

Przyda się jedna paczka gotowego ciasta francuskiego lub ciastko kruche, jedno duże słodkie jabłko (ja wzięłam trzy malutkie i to było za dużo), kawałek masła (prawdziwego), trochę cukru - ja wzięłam torebkę cukru ze skórką cytrynową i trochę karmelu z wanilią. Na wszelki wypadek trzeba mieć trochę mąki kartoflanej lub kisiel/ budyń, to gdyby jabłka puściły dużo soku i trzeba było to zagęścić. Moje jabłka soku nie opuściły, kisiel powędrował z powrotem na półkę.


Ciasto leży sobie spokojnie w lodówce.
Najpierw obrać jabłka i pokroić tak jak na dżem.


W garnku rozpuścić masło, u mnie z 3-4 deko (grubszy plasterek)


i wrzucić jabłka, oprószyć cukrem. Mieszać


aż jabłka się częściowo rozślimaczą (to trwa naprawdę krótko). Wyłączyć ogień, zostawić do zupełnego, ale naprawdę zupełnego wystygnięcia.


Pół dnia później:
Można zrobić jedną wielką paję, ale ja zrobiłam pajki na kółkach ciasta wycinanych szklanką.


Na każdym kółku wylądował pokaźny stosik jabłek przykryty trzema krzywymi paskami z okrawków ciasta.


Piec na pergaminie 200 stopni około pół godziny.


Ponieważ - jak nadmieniłam - zabrakło mi ciasta, a jabłka zostały, pokroiłam bułkę na kromki, posmarowałam bardzo grubo jabłkami i włożyłam na pół godziny do pieca razem z ostatnią porcją pajek.


Na zwykłej bułce też smakuje genialnie.

Myślę, że zamiast wanilii i cukru cytrynowego można dodać cukier z cynamonem. Można też domieszać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową i co tam lubimy jeść z jabłkami. O niezwykłości smaku decyduje smażenie na maśle - i to prawdziwym. I wcale nie trzeba go dużo. 

Najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu, góra na drugi dzień. Przechowywać bez przykrycia i na godzinę przed jedzeniem wyjąć z lodówki, żeby masło doszło do właściwego smaku. A najlepiej nie przechowywać, tylko zjeść/dać do zjedzenia od razu.

1 komentarz:

Uprzejmie proszę jakoś podpisywać komentarze. Istnieje ryzyko, że niepodpisane komentarze będę konsekwentnie ignorować.